Innehåll på sidan

Kommunikation och anonymitet – första EU-mötet angående UTP

Den 15 juni samlades representanter för EU:s tillsynsmyndigheter i ett första möte för att följa upp arbetet med tillämpningen av UTP-direktivet, utbyta erfarenheter samt diskutera hur samarbetet och de gränsöverskridande frågorna ska hanteras framöver. En fråga som lyftes var bland annat att leverantörer som utsätts för otillbörliga handelsmetoder av sina köpare kan vara rädda för att anmäla detta.

Konkurrensverket representerades bland annat av Graeme Jarvie, som är funktionsansvarig för internationella frågor på myndigheten.

Varför anordnades det här mötet?

– Enligt det så kallade UTP-direktivet (Unfair Trading Practices), som ligger till grund för den svenska lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter (LOH), har alla EU-länder en skyldighet att samarbeta effektivt och bistå varandra i gränsöverskridande utredningar. EU-kommissionen ska också arrangera ett årligt möte för att diskutera tillämpningen av direktivet. Tillsynsmyndigheterna ska då resonera kring olika metoder, nya fall och utvecklingen på området samt utbyta information, särskilt om de åtgärder de har vidtagit utifrån direktivet och om sina tillsynsmetoder.

Vilka ämnen diskuterades?

– Årets möte är det första som anordnas, så ett viktigt fokus var att diskutera hur vi framöver ska lägga upp samarbetet. Planen är att lansera arbetsgrupper som ska titta närmare på frågor som exempelvis gränsöverskridande samarbete samt olika metoder och verktyg för tillsyn. Vi delade även med oss av erfarenheter kring marknadsundersökningar samt diskuterade den utmaning som samtliga tillsynsmyndigheter står inför – att leverantörer som utsätts för otillbörliga handelsmetoder av sina köpare kan vara rädda för att anmäla detta. Enligt UTP-direktivet, och även den svenska lagstiftningen, har den som anmäler överträdelser rätt att vara anonym av just detta skäl. Här lyfte Konkurrensverket vårt arbete med att långsiktigt bygga relationer med marknadsaktörer och särskilt med de som ringer in och tipsar eller berättar om problem som finns.

Kommunikation var ett tydligt ämne på agendan – varför?

– Då det rör sig om ny eller ändrad lagstiftning i alla EU-länder är det en viktig prioritering för samtliga att se till att marknaden får kännedom om lagen. För Konkurrensverkets del har det skett genom regelbundna möten med marknadsaktörer i kedjans alla led, deltagande i seminarier, information på webbplatsen och utskick av nyhetsbrev. Det framgick tydligt vid mötet att många myndigheter, vid sidan av de skarpa tillsynsbesluten, lägger mycket energi på vägledning kring UTP.

Vad är nästa steg i samarbetet?

– I september träffas myndigheternas generaldirektörer för att mer övergripande diskutera vägen framåt, exempelvis angående de arbetsgrupper som nämndes ovan. I övrigt fortsätter givetvis Konkurrensverkets samarbete i olika sakfrågor direkt med andra tillsynsmyndigheter. Vi har hittills bland annat haft mycket kontakt med de nordiska tillsynsmyndigheterna, men även med Tyskland. UTP-lagstiftningen är på många sätt gränsöverskridande och vi ställs ofta inför samma utmaningar. Därför går det knappast att överskatta vikten av dessa erfarenhetsutbyten.

Senast uppdaterad: 2022-06-28

Artikel28 juni 2022