Innehåll på sidan

Annulleringar och ändringar av beställningar – LOH ger utrymme för flexibilitet

För både köpare och leverantörer kan det finnas viss osäkerhet vad gäller möjligheten att justera beställningar och hur sådana justeringar förhåller sig till LOH:s förbud mot sena annulleringar. Här förklarar vi närmare vad lagen säger.

Lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter (LOH) innehåller en regel som förbjuder köpare att annullera en order med kortare varsel än 30 dagar. Varselfristen beräknas utifrån den dag köparen ska ta emot leveransen. För köpare som bedriver verksamhet i form av restaurang, annat serveringsställe eller catering finns en specialregel som föreskriver fem dagars varsel vid annullering. Lagen innehåller även en regel som förbjuder köpare att ensidigt ändra villkoren i ett avtal i fråga om intervall, metod, tid, plats eller volym för en leverans. Detsamma gäller även för villkor gällande kvalitetskrav, betalning och pris.

Ändrade villkor förutsätter samtycke

Vad gäller förbudet mot sena annulleringar av en order – även kallat avbeställningar – så bör det förstås som att det som utgångspunkt tar sikte på avbeställningar av en order eller leverans i dess helhet. En annullering innebär att en part ensidigt häver eller frånträder ett köp. En köpare som märker att denne har gjort en felbeställning, exempelvis fel förpackningsstorlek, har däremot möjlighet att ändra beställningen givet att leverantören samtycker till en sådan ändring. Det finns alltså inte något hinder mot att köparen efterfrågar en justering av ordern. Förbudet gäller när köparen genomdriver ändringen utan samtycke. En avbeställning i del av ordern skulle troligen vara att jämställa med ett ensidigt genomdrivande av en villkorsändring. Konkurrensverket har dock för avsikt att återkomma med mer vägledning i denna fråga, sannolikt genom ytterligare ett ställningstagande. Det är också viktigt att komma ihåg att en köpares begäran om villkorsändring inte får förenas med påtryckningar på leverantören. Sådana påtryckningar kan vara att bedöma som hot om kommersiella repressalier, vilket är strikt förbjudet enligt LOH.

LOH reglerar endast köparens ageranden

LOH tar sikte på köpares användning av otillbörliga handelsmetoder. Lagen ger leverantörer rättigheter och köpare motsvarande skyldigheter. En leverantör är därför enligt lagen inte förhindrad att på eget initiativ justera vissa villkor för en order eller att ställa in en leverans av en order för den delen. Däremot kan detta, beroende på omständigheterna, utgöra ett avtalsbrott.

Senast uppdaterad: 2022-06-28

Artikel28 juni 2022