Innehåll på sidan

Konferens: Främja konkurrens i upphandlingar

Den 2 december 2021 arrangerar vi en digital konferens om att främja konkurrens i upphandlingar.

Datum: Torsdag den 2 december 2021
Tid: 9.00–15.00
Plats: Digital konferens, länken skickas ut via mejl innan konferensen
Anmälan: Anmälan är stängd

På konferensen kommer experter från Konkurrensverket, Upphandlingsmyndigheten, branschorganisationen Företagarna och Växjö kommun bland annat berätta hur du med koll på konkurrensrätt kan göra bättre upphandlingar, motverka osund konkurrens och på bästa sätt nyttja den konkurrens som finns på marknaden.

Vi vänder oss i första hand till upphandlare, beställare och dig som på olika sätt arbetar med offentliga köp.

Konferensen pågår mellan klockan 9.00–15.00 och kommer vara upplagd så att du kan välja att delta i samtliga eller ett urval av dagens pass.

Agenda för konferensen

Klockan 9.00–9.45
En introduktion till konkurrenslagen och upphandlingslagstiftningen – så samspelar regelverken
Konkurrenslagen och upphandlingsreglerna samspelar. Vi beskriver hur samspelet ser ut och varför upphandlare måste förhålla sig till båda regelverken. Vi går igenom fördelarna med ökad konkurrens i upphandling.

Talare: Konkurrensverkets medarbetare Victoria von Uexküll, jurist, Martin Bäckström, jurist, och Samuel Pedersen, ekonom.

Klockan 10.00–10.45
Upphandlingslagstiftningen – ett skydd mot osund konkurrens och korruption
Upphandlingslagstiftningen främjar konkurrens och skyddar mot korruption. Det finns risker med att inte följa upphandlingslagstiftningen. Vi ger konkreta exempel och beskriver upphandlares erfarenheter av korruption.

Talare: Konkurrensverkets medarbetare Malin Rönnblom, jurist, och Anders Larsson, jurist.

Klockan 11.00–11.45
Upphandlingsdokument som främjar konkurrens
Vad du behöver tänka på när du utformar upphandlingsdokument som främjar konkurrens.

Talare: Upphandlingsmyndighetens medarbetare Anna Larka, upphandlingsspecialist, och Christian Blume, upphandlingsjurist.

Klockan 11.45–12.45
Lunchpaus

Klockan 12.45–13.45
Så upptäcker du karteller
När får företag samarbeta i upphandling? När får de inte samarbeta? Vad gör du när du misstänker ett otillåtet samarbete? Vi ger praktiska exempel och berättar hur du kan identifiera karteller. Du får också veta vad som händer om du vänder dig till Konkurrensverket med tips om ett misstänkt otillåtet samarbete. Vi beskriver också vårt arbete mot karteller.

Talare: Konkurrensverkets medarbetare Victoria von Uexküll, jurist, Martin Bäckström, jurist, och Samuel Pedersen, ekonom

Klockan 14.00–15.00
Förstår vi varandra gör vi bättre affärer
Växjö kommun och Företagarna har fört samtal med varandra för att bättre förstå den andres förutsättningar och på så sätt öka möjligheterna att göra bättre affärer. Här delar de med sig av sina erfarenheter och praktiska exempel. Företagarna berättar hur man upphandlar småföretagarvänligt och därigenom ger fler företag större möjligheter att vinna offentliga kontrakt. Växjö kommun ger en inblick i hur de arbetar med samverkan och dialog. Tillsammans berättar de om arbetet med att ta fram en upphandlingspolicy i dialog med näringslivet, samt ger sina tips på hur en bra dialog kan föras och vilka möjligheter som finns att underlätta för företag att lämna anbud.

Talare: Tina Storbjörk, upphandlingschef, Växjö kommun, och Magnus Johansson, expert upphandling och konkurrens, Företagarna.

Anmäl dig

Konferensen är kostnadsfri. Anmälan är nu stängd. Har du frågor om din anmälan eller vill avanmäla dig, kontakta annika.sandberg@kkv.se.

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Digitalt via Zoom

2 december, 09.00-15.00