ÄRENDE:

Företagsförvärv - återvinning av freon, elektronik m.m.

SAMMANF:

Stena Metall AB förvärvade AB Gotthard Nilsson m.fl. bolag från Electrolux Contracting AB. Under ärendets handläggning gjorde Stena Metall vissa åtaganden; dels att avyttra sina aktier i Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinning AB och dels att avstå från insyn och representation i styrelsen för Svensk Freonåtervinning AB. Konkurrensverket beslutade, med beaktande av åtagandena, att lämna förvärvet utan åtgärd.

 

BESLUT

1998-12-23

Dnr 878/1998
ANMÄLANDE PARTER
1. Stena Metall AB, org. nr 556138-8371, Box 4088, 400 40 GÖTEBORG
Ombud: advokaten Ulf Djurberg, Nils Setterwalls Advokatbyrå AB
Arsenalsgatan 6, 111 47 STOCKHOLM
2. Electrolux Contracting AB, org. nr 556001-5827, Luxbacken 1,
105 45 STOCKHOLM
Ombud: bolagsjuristen Olle Wallén, Electrolux Contracting AB, adress som ovan
SAKEN
Anmälan av företagsförvärv enligt 37 § konkurrenslagen (1993:20); återvinning av freon, elektronik m.m.
_____________________________
BESLUT
Med beaktande av Stena Metall AB:s frivilliga åtaganden lämnar Konkurrensverket Stena Metall AB:s förvärv i anmälda delar av AB Gotthard Nilsson, org. nr 556012-5691, Gotthard Aluminium AB, org. nr 556039-3075, Gotthard Returdäck AB, org. nr 556147-7018 och Rylanders Skrotaffär AB, org. nr 556139-0922, utan åtgärd.
ANMÄLAN
Stena Metall AB och Electrolux Contracting AB har enligt 37 § konkurrenslagen (1993:20), KL, anmält Stena Metalls förvärv av AB Gotthard Nilsson, Gotthard Aluminium AB, Gotthard Returdäck AB och Rylanders Skrotaffär AB från Electrolux Contracting AB. Anmälan avser hela överlåtelsen med undantag för den del som avser järn- och stålskrot och som i enlighet med Parisfördraget har anmälts till Europeiska kommissionen.
Anmälan var fullständig den 24 november 1998.
FÖRETAGEN
Stena Metall ingår i den s.k. Stena-sfären som har verksamhet inom återvinning, sjöfart, fastigheter och handel med råvaror m.m. Stena Metall-koncernen omfattar bl.a. Stena Metall Återvinning AB (järn- och metallskrot), Stena Bilfragmentering AB (bilskrot, vitvaruskrot, och annat stål- och metallskrot), Stena Techoworld AB (elektroniska restprodukter) och Stena Returpapper AB.
Den totala omsättningen för Stena Metall-koncernen uppgick till 9 783 miljoner kronor bokföringsåret 1996/97.
AB Gotthard Nilsson (Gotthards) bedriver verksamhet inom återvinningsbranschen och hade år 1997 en omsättning på 1 940 miljoner kronor. Gotthard Returdäck AB omhändertar och återvinner gummi från bildäck och Gotthard Aluminium AB förädlar aluminiumskrot och säljer aluminiumtackor. Rylanders Skrotaffär bedriver handel med järn- och metallskrot samt handelsstål.
Gotthards äger 33 procent i Svensk Freonåtervinning AB som är ett gemensamt ägt bolag i vilket Stockholms Kommuns Avfallsförädling AB (SKAFAB) och ett tyskt återvinningsföretag äger motsvarande andelar. Svensk Freonåtervinning omhändertar freon ur kyl- och frysskåp och medverkar till återvinning av kyl- och frysskåp. Enligt konsortialavtalet har ägarna gemensamt bestämmande inflytande i företaget och har åtagit sig att inte driva någon form av aktivitet som kan konkurrera med Svensk Freonåtervinnings verksamhet.
Gotthards äger även 50 procent i Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinning AB som är ett gemensamt ägt bolag tillsammans med Ragn-Sells AB. Det gemensamma bolagets huvudsakliga verksamhet består i att demontera elektroniska utrustningar och återvinna s.k. elektronikskrot. Enligt konsortialavtalet har ägarna gemensamt bestämmande inflytande i företaget och aktieägarna har förbundit sig att inte starta med bolaget konkurrerande verksamhet.
Gotthards äger vidare 50 procent i Gotthard VAFAB Miljö AB som är ett gemensamt ägt bolag tillsammans med Västmanlands Avfalls AB (VAFAB). Bolagets huvudsakliga verksamhet är sortering av industriavfall.
Gotthards äger också 50 procent av Gotthard Heidemij Marksanering AB som är ett gemensamt ägt bolag där det nederländska bolaget Heidemij Arcadis äger resterande del. Ägarna har åtagit sig att inte konkurrera med bolagets verksamhet.
Gotthards äger dessutom 50 procent i Gotthard Skanska Miljö AB som är ett gemensamt ägt bolag där Skanska AB äger resterande del. Verksamheten består huvudsakligen av återvinning av byggavfall. Ägarna har förbundit sig att inte bedriva konkurrerande verksamhet.
Slutligen äger Gotthards minoritetsandelar i Gansca Deponi AB, AB Tryggve Jansson och Thages Skrotaffär.
KONKURRENSVERKETS BEDÖMNING
Förvärvet
Anmälan avser Stena Metalls förvärv av Gotthards m.fl. bolag. Den koncern i vilken köparen ingår hade en omsättning föregående räkenskapsår som översteg 4 miljarder kronor. De förvärvade företagen hade samma år en omsättning som översteg 100 miljoner kronor. Förvärvet är därmed anmälningspliktigt enligt 37 § KL.
Marknader
Relevant produktmarknad
För att ett företagsförvärv skall kunna förbjudas krävs att det skapar eller förstärker en dominerande ställning som väsentligt hämmar eller är ägnad att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens inom landet i dess helhet eller en avsevärd del av det, och att detta sker på ett sätt som är skadligt från allmän synpunkt.
För att kunna ta ställning till om ett förvärv skapar eller förstärker en dominerande ställning är det nödvändigt att definiera den för bedömningen relevanta marknaden med avseende på produkter och geografiskt område.
De relevanta produktmarknaderna där både förvärvaren och förvärvsobjektet är verksamma är enligt parterna marknaderna för insamling, bearbetning och försäljning av
järn- och stålskrot,
annat metallskrot
returpapper samt
återvinning av elektronisk utrustning (elektronikskrot) och
omhändertagande av freon ur kyl- och frysskåp.
Beträffande järn- och stålskrot gäller särskilda bestämmelser enligt Parisfördraget. Parisfördraget innehåller i artiklarna 65 och 66 bestämmelser om karteller och företagskoncentrationer på kol- och stålområdet. Parisfördragets konkurrensregler är också tillämpliga på rent nationella samarbeten och företagskoncentrationer. Förvärv som faller inom Parisfördragets regler kan inte prövas enligt nationell konkurrenslagstiftning. Parterna har beträffande förvärvet i den del som gäller järn- och stålskrot ingivit anmälan till Europeiska kommissionen. Kommissionen har den 1 december 1998 meddelat parterna att förvärvet inte omfattas av kravet på förhandsgodkännande, vilket innebär att förvärvet i denna del har godkänts.
Konkurrensverket finner inte anledning ifrågasätta de av parterna angivna produktmarknaderna även om det kan finnas skäl att göra en uppdelning av returpapper på delmarknaderna tidningsretur och wellretur samt annat returpapper. Även beträffande metallskrot skulle en ytterligare uppdelning på delmarknader för olika metaller kunna ske. Eftersom bedömningen av dessa produktmarknader inte påverkas av en sådan eventuell uppdelning lämnas denna fråga öppen.
Relevant geografisk marknad
Parterna är av uppfattningen att den geografiska marknaden för samtliga produkter är hela Sverige. Konkurrensverket finner allmänt sett att bl.a. transportkostnaderna är av stor betydelse när det gäller avgränsningen av den geografiska marknaden för här aktuella produkter. Det kan innebära att för vissa produkter relevant marknad kan utgöra en del av landet. En sådan snävare avgränsning av den relevanta geografiska marknaden torde medföra en högre marknadskoncentration till följd av förvärvet. Konkurrensverket finner dock inte anledning att fördjupa analysen beträffande avgränsningen av geografisk marknad i aktuellt ärende.
Dominansprövning och konkurrenstest
Konkurrensverket har alltså att bedöma huruvida ett företagsförvärv skapar eller förstärker en dominerande ställning på den relevanta marknaden och om detta sker på ett sätt som väsentligt hämmar eller är ägnat att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden i fråga. Analysen syftar till att bedöma ett företagsförvärvs negativa påverkan på konkurrensen. Härvid beaktas ett flertal omständigheter som delvis griper in i varandra
En dominerande ställning har av EG-domstolen beskrivits som en stark ekonomisk ställning hos ett företag som gör det möjligt för företaget att hindra att effektiv konkurrens upprätthålls på en relevant marknad genom att medge företaget att i avsevärd utsträckning agera oberoende av sina konkurrenter och kunder och i sista hand konsumenterna. En dominerande ställning grundas i regel på ett flertal omständigheter som, tagna var för sig, inte nödvändigtvis behöver vara avgörande. Särskilt viktig är dock företagets marknadsandel. I det sammanhanget tillmäts även konkurrerande företags marknadsandelar betydelse. En hög marknadsandel får mindre betydelse om företaget möter konkurrens av ett eller flera andra företag med stor marknadsandel. Av hittillsvarande EG-rättslig praxis kan följande slutsatser dras. En marknadsandel understigande 30 procent tyder inte på en dominerande ställning annat än under exceptionella omständigheter och i ljuset av andra faktorer. Även procenttal mellan 30 och 40 ligger under den nivå som tyder på dominans. Enligt EG-rättslig domstolspraxis skapar en marknadsandel uppgående till 50 procent en presumtion för att företaget i fråga har en marknadsdominerande ställning. Skulle marknadsandelen överstiga 65 procent torde presumtionen för marknadsdominans bli nästan omöjlig att kullkasta, särskilt om de konkurrerande företagen är små eller av mindre betydelse.
Andra faktorer som har betydelse för bedömningen av om en marknadsdominerande ställning föreligger är exempelvis finansiell styrka, inträdeshinder till marknaden, tillgång till insatsvaror, patent och andra immaterialrättigheter, teknologi och annan kunskapsmässig överlägsenhet (prop. 1992/93 :56 s. 86).
Utifrån en samlad bedömning av marknadssituationen skall det uppskattas om konkurrenstrycket på marknaden är tillräckligt för att upprätthålla en effektiv konkurrens.
Enligt Konkurrensverkets mening skapar inte förvärvet en dominerande ställning på marknaderna för insamling, bearbetning och försäljning av annat metallskrot respektive returpapper, där marknadsandelarna för Stena Metall efter förvärvet uppgår till mellan 18 och 28 procent. Dessa marknader kräver därför ingen ytterligare analys.
Den totala tillförseln till marknaden för omhändertagande av freon ur kyl- och frysskåp kommer under 1998 att uppgå till ca 77 miljoner kronor. Under de därefter kommande två åren beräknas efterfrågan inte förändras. För omhändertagande av freon gäller särskild lagstiftning. Det krävs tillstånd från Naturvårdsverket för att bedriva sådan verksamhet. Sedan 1994 är det förbjudet att saluföra kyl- och frysskåp som innehåller freon. På sikt kan därför marknaden beräknas komma att minska i och med att äldre kyl- och frysskåp med freon då har skrotats. På marknaden för omhändertagande av freon ur kyl- och frysskåp beräknas Gotthards omsätta ca 20 miljoner kronor. Motsvarande omsättning för Stena Metall är ca 40 miljoner kronor. Efter förvärvet får sålunda Stena Metall ca 80 procent av marknaden. Gotthards verksamhet på denna marknad bedrivs uteslutande genom Svensk Freonåtervinning. Stena Metalls redan tidigare starka ställning på marknaden kommer sålunda att väsentligt förstärkas.
Den främsta konkurrenten till Stena Metall och Gotthards är Bjästa Återvinning AB. Företaget beräknas ha ca 15 % av denna marknad. Bjästa Återvinning är i allt väsentligt verksamt i norra Sverige. Två tyska företag med mobila anläggningar har vidare viss verksamhet i Skåne. Deras sammanlagda marknadsandel uppgår till några procent räknat på hela Sverige.
Vid bedömningen av effekterna av förvärvet på marknaden för omhändertagande av freon ur kyl- och frysskåp skall också beaktas att såväl Stena Metall som Gotthards har en mycket stark ställning på angränsande marknader. Stena Metall och Gotthards är sålunda de två största företagen på marknaden för återvinning av järn- och stålskrot respektive på marknaden för metallskrot. På marknaden för järn- och stålskrot har företagen en sammanlagd marknadsandel om ca 60 procent enligt branschstatistik. Båda dessa marknader har samband med freonåtervinningsmarknaden på grund av att kyl- och frysskåp efter borttagande av freon utgör del av skrothanteringen.
Stena Metall uppnår sålunda genom förvärvet av Gotthards, och därmed ägande och bestämmande inflytande i Svensk Freonåtervinning, en helt övervägande andel av marknaden för omhändertagande av freon ur kyl- och frysskåp. Härtill kommer att Stena Metall efter förvärvet möts av endast ringa konkurrens från befintliga företag på marknaden. Det största företaget är framförallt verksamt i norra Sverige. I södra och mellersta Sverige torde sålunda Stena Metall efter förvärvet ha en större marknadsandel än om man räknar på hela Sverige. Härtill kommer att Stena Metall och Gotthards är de största företagen på angränsande marknader. Importen är begränsad.
Under ärendets handläggning har Stena gjort följande åtagande som avser marknaden för omhändertagande av freon ur kyl-och frysskåp
Stena Metall åtar sig att se till
att den av Gotthards utsedda styrelseledamoten utträder ur styrelsen för Svensk Freonåtervinning AB ..senast per den 1 februari 1999
att inte någon representant för Stena Metall, Gotthards eller något annat av Stena Metall direkt eller indirekt kontrollerat bolag inträder i Svensk Freonåtervinning AB:s styrelse
samt att Stena Metall, Gotthards eller något annat av Stena Metall direkt eller indirekt kontrollerat bolag inte tar del av eller använder uppgifter avseende verksamheten i Svensk Freonåtervinning AB .
Genom Stena Metalls åtaganden skapas förutsättningar för att Svensk Freonåtervinning skall kunna agera mer självständigt i förhållande till Stena Metall än det annars skulle kunna göra. Mot denna bakgrund och med hänsyn till att det är fråga om en marknad som på sikt kommer att försvinna gör Konkurrensverket bedömningen att förvärvet inte skapar eller förstärker en dominerande ställning som väsentligt hämmar eller är ägnad att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på den svenska marknaden för freonåtervinning.
Marknaden för återvinning av elektronisk utrustning (elektronikskrot) omsätter ca 55 miljoner kronor. Detta motsvarar drygt 10 000 ton. Efterfrågan de kommande två åren kan förväntas öka med 30 procent per år. Om lagstiftning införs innebärande producentansvar för återvinning av elektronikkomponenter, beräknas marknaden öka med ca 50 procent per år. Lagstiftning är för närvarande enligt uppgift under utarbetande i regeringskansliet. Gotthards driver på denna marknad verksamheten genom Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinnings AB. Genom förvärvet beräknas Stena Metalls marknadsandel öka från ca 25 procent till ca 40 procent beräknat på volym och till ca 50 procent beräknat på värde. Största konkurrent till Stena Metall efter förvärvet är Tabulator AB, vars marknadsandel kan uppskattas till ca 15 procent. Därutöver bedriver ett flertal kommuner sysselsättningsprojekt med återvinning av elektronisk utrustning. I likhet med vad som gäller för omhändertagande av freon är Stena Metall och Gotthards verksamma på angränsande marknader, dvs. på marknaden för återvinning av järn- och stålskrot respektive marknaden för återvinning av annat metallskrot.
Stena Metall får sålunda genom förvärvet av Gotthards ett bestämmande inflytande i sin främste konkurrent på marknaden för återvinning av elektronisk utrustning. Den störste konkurrenten efter förvärvet har endast en mindre marknadsandel. I övrigt bedrivs verksamheten av mindre privata företag och i kommuner som sysselsättningsprojekt. Importkonkurrens i meningen uppköp av utrangerade elektroniska utrustningar sker i mycket begränsad omfattning.
Under ärendets handläggning har Stena Metall gjort följande åtagande vad gäller verksamheten på marknaden för återvinning av elektronisk utrustning.
Stena Metall åtar sig att se till
att Gotthards avyttrar sina aktier i Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinning AB senast den... Förvärvaren skall vara fristående från Stena Metall, Gotthards eller annat av Stena Metall direkt eller indirekt kontrollerat bolag. För undvikande av försäljning till sådant bolag som nämnts i föregående mening skall köparen i detta avseende godkännas av Konkurrensverket.
Genom att Stena Metall åtagit sig att avyttra sin ägarandel i Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinning AB kommer Stena Metalls inflytande och insyn i den före förvärvet främste konkurrenten att upphöra. Härigenom skapas förutsättningar för att Gotthard Ragn Sells Elektronikåtervinning AB förblir ett med Stena Metall konkurrerande företag på marknaden för återvinning av elektronisk utrustning. Med hänsyn till Stena Metalls åtagande i denna del bedömer Konkurrensverket att förvärvet inte skapar eller förstärker en dominerande ställning som väsentligt hämmar eller är ägnad att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på den svenska marknaden för återvinning av elektronisk utrustning.
Konkurrensverket finner alltså att Stena Metalls förvärv i anmälda delar av AB Gotthard Nilsson m.fl. bolag inte, med hänsyn tagen till de åtaganden som Stena Metall har gjort, skapar eller förstärker en dominerande ställning som väsentligt hämmar eller är ägnad att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens inom landet i dess helhet eller en avsevärd del därav. Förvärvet skall därför lämnas utan åtgärd.
Överlåtelseavtalet innehåller en konkurrensklausul där säljaren under en period av två år förbinder sig att inte konkurrera med något av de av Stena Metall köpta företagens verksamhet som den bedrevs bl.a. i Sverige på förvärvsdagen. Konkurrensverket har inget att erinra mot denna klausul.
                                                            
Detta beslut har fattats av rättschefen Kenny Carlsson. Föredragande har varit Olof Pontusson I den slutliga handläggningen har också deltagit konkurrensrådet Ulf Malmström.
Kenny Carlsson
Olof Pontusson

 

Detta beslut lagras elektroniskt hos Konkurrensverket.