Umeå Energi krävs på upphandlingsböter

Pressmeddelande

När Umeå Energi AB köpte vissa bemanningstjänster utan att annonsera gjorde de sig skyldiga till en otillåten direktupphandling. Det menar Konkurrensverket som nu går till domstol och kräver att Umeå Energi döms att betala 200 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Vid flera tillfällen under 2016 har Umeå Energi träffat avtal med ett bemanningsföretag om tjänster av samma slag som varken har annonserats eller omfattats av befintliga ramavtal. Då reglerna inte följdes gjorde sig Umeå Energi skyldig till en otillåten direktupphandling. Några undantag i lagstiftningen har inte varit tillämpliga i detta fall.

– Det är viktigt att följa upphandlingsreglerna. Då ökar möjligheterna att det är den leverantör som kan erbjuda bäst kvalitet till bästa pris som vinner, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Kontraktets värde har beräknats till drygt 8,2 miljoner kronor. Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Umeå med kravet att Umeå Energi döms att betala 200 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Anna Görgård, processråd, tfn 08-700 16 67

Relaterad information