Resenärer missgynnades av busskartell

Pressmeddelande

De två bussreseföretagen Scandorama och Ölvemarks döms av Stockholms tingsrätt att betala drygt 11 miljoner kronor i böter för otillåtet kartellsamarbete. I allt väsentligt delar domstolen Konkurrensverkets bedömning.

– Jag är mycket nöjd med att domstolen har gått på Konkurrensverkets linje. Konsumenterna är de stora förlorarna när företag samarbetar om att höja priser, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Scandorama och Ölvemarks var de två största aktörerna på marknaden för rundresor med buss i Europa. Samarbetet mellan dem var mycket långtgående. De två konkurrenterna kom överens om prissättning i sina respektive kataloger, om rabattnivåer och om inställda avgångar. Domstolen dömer dem nu för att gemensamt ha höjt priserna, begränsat utbudet av resor och delat upp marknaden mellan sig.

– Det otillåtna samarbetet innebar att resenärer, kunderna, drabbades av prishöjningar på 10 – 20 procent när de båda konkurrerande företagen gjorde upp om prissättning i katalogerna. Sådant samarbete är självklart inte tillåtet, konstaterar Dan Sjöblom.

Domen kan överklagas till Marknadsdomstolen.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-700 15 80, eller 076-542 15 80
Per Karlsson, chefsjurist, tfn 08-700 15 56
Linda Skoogberg, bitr. avdelningschef, tfn 08-700 16 80

Relaterad information