Landstinget i Västerbotten kritiseras för otillåten direktupphandling

Pressmeddelande

Konkurrensverket riktar kritik mot Västerbottens läns landsting för att det gjort otillåtna direktupphandlingar av operationsset. Upphandlingarna borde, enligt upphandlingsreglerna, ha annonserats så att fler leverantörer fått möjlighet att lägga anbud.

Under åren 2014 och 2015 köpte landstinget i Västerbotten kundanpassade operationsset att användas vid sjukvård. Köpen uppgick till omkring 10 miljoner kronor. Enligt upphandlingsreglerna borde inköpen ha konkurrensutsatts genom att annonseras så att olika leverantörer kunde fått  möjlighet att lämna anbud. Detta gjordes inte, och inköpen utgör därmed otillåtna direktupphandlingar, enligt ett beslut från Konkurrensverket.

– Om fler företag ges möjlighet att lägga anbud ökar möjligheten att det är det bästa anbudet som erbjuder den bästa kvaliteten till bäst pris som vinner. Det tjänar både patienter och skattebetalare på, framhåller Konkurrensverket tf. generaldirektör Karin Lunning.

Eftersom så lång tid gått sedan de otillåtna direktupphandlingarna genomfördes är det inte är möjligt för Konkurrensverket att vända sig till domstol med krav på böter/upphandlingsskadeavgift för Västerbottens läns landsting.

I Konkurrensverkets beslut riktas kritik mot landstinget för att de genomfört de otillåtna direktupphandlingarna.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Andreas Kanellopoulos, sakkunnig, tfn 08-700 15 48
Ann Fryksdahl, enhetschef, tfn 08-700 16 87

Senast uppdaterad:

Relaterad information