Konkurrensverket granskar upphandling av helikoptrar

Publicerad

Konkurrensverket startar en utredning för att klarlägga om Sjöfartsverkets upphandling av räddningshelikoptrar har skett enligt upphandlingslagstiftningen. Det sker efter att Sveriges Television offentliggjort uppgifter som kan tyda på överträdelser av reglerna.

– Det är allvarliga anklagelser som riktas mot hur upphandlingen gått till, och det rör mycket pengar. Det är därför självklart att vi som tillsynsmyndighet ska titta närmare på ärendet, säger Hanna Witt avdelningschef vid Konkurrensverket.

Om någon överträdelse har skett av upphandlingsreglerna i det här fallet är inte klarlagt. Det är detta som den nu initierade utredningen ska ta reda på.

I de uppgifter som Sveriges Television offentliggjort finns grova anklagelser om att reglerna har överträtts. Den aktuella upphandling av sju räddningshelikoptrar som Sjöfartsverket har gjort omfattar också mycket stora värden. Detta gör att Konkurrensverket nu utreder ärendet i enlighet med den prioriteringspolicy som finns på myndigheten.

– Konkurrensverkets utredning får visa om det ligger något i anklagelserna, säger Hanna Witt.

Konkurrensverket är tillsynsmyndighet över de lagar som rör offentlig upphandling. Vid allvarliga överträdelser kan Konkurrensverket ta ärenden till domstol med krav att upphandlingsskadeavgift/ böter döms ut.

Senast uppdaterad:

Relaterad information