Konkurrensverket granskar Falu kommuns upplägg inför skid-VM

Publicerad

Konkurrensverket inleder en granskning för att se om Falu kommun har överträtt lagen om offentlig upphandling i samband med inköp och investeringar inför skid-VM i Falun.

Genom att inte ge andra företag möjligheten att vara med och konkurrera kan Falu kommun ha agerat i strid med lagen om offentlig upphandling.

I ett radioinslag lyfter Sveriges Radio P4 Dalarna fram att kommunen tillsammans med Svenska skidförbundet bildat ett aktiebolag i samband med uppdraget att förbereda och genomföra skid-VM i Falun. Därefter ska bolaget ha tagit in en tredje part, vilket innebar att kommunen inte längre var majoritetsägare och på så sätt komma runt upphandlingslagstiftningen. Det uppges främst röra sig om byggledningstjänster, men handlar även om ett vindnät som ska hyras in under VM.

– Om det är ett konstlat upplägg där syftet egentligen är att kringgå att offentligt upphandla kan det bli fråga om en överträdelse. Enligt lagen om offentlig upphandling så ska kontrakt som har ett värde på drygt 500 000 kronor konkurrensutsättas och alla intresserade ska kunna komma in med anbud, säger Ewa Wennberg, chef vid enheten för Upphandlingstillsyn på Konkurrensverket.

Konkurrensverket inleder nu en närmare granskning för att få klarhet i om Falu kommun har kringgått lagen om offentlig upphandling i förberedelserna inför skid-VM.

Senast uppdaterad:

Relaterad information