Konkurrenslagen gäller även idrotten

Publicerad

Debattartikel av Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, publicerad i Expressen den 28 september 2012.

I dagarna möts Svenska Bilsportförbundet och konkurrensverket i marknadsdomstolen. Frågan gäller om de som har tävlings- eller funktionärslicens hos Bilsportförbundet ska få delta i arrangemang som inte sanktionerats av förbundet. Bilsportförbundet säger nej. Konkurrensverket kräver att Bilsportförbundets regler ska ändras. Nu är det domstolen som får besluta.

Idrotten utgör ingen frizon från samhället och dess regler. Det gäller även konkurrensreglerna. Många idrottsklubbar – oavsett om de drivs som ideella föreningar eller som aktiebolag – omsätter stora belopp och agerar som företag.

I förra veckan beslöt vi att Svenska Hockeyligans beslut om bojkott av korttidskontrakt med lockoutade NHL-spelare upphävs omedelbart. Att gemensamt komma överens om en sådan spelarbojkott är ett otillåtet samarbete enligt lagen. Sådana kartellöverenskommelser är inte tillåtna, varken i idrottens värld eller i näringslivet.

För två år sedan kom ett antal golfklubbar överens om att ta ut högre greenfeeavgifter för spelare från så kallade brevlådeklubbar med låg medlemsavgift, och samtidigt ha en lägre greenfee för spelare från andra klubbar. Efter att vi mött företrädare för klubbarna stoppades samordningen.

Exemplen visar på stor okunskap om konkurrensreglerna hos många inom idrotten. Jag vill uppmana idrottsklubbar och -förbund att bättre sätta sig in i vilka krav konkurrenslagen ställer. Alla är välkomna att rådfråga oss.

Dan Sjöblom
generaldirektör Konkurrensverket

Relaterad information