Böteskrav för otillåten taxiavgift

Pressmeddelande

Swedavia, som äger och driver Arlanda flygplats, krävs nu på böter/konkurrensskadeavgift för att de tagit ut en särskild ”skyltavgift” av de taxiföretag som hämtat kunder vid Arlanda flygplats.

Det handlar om förbeställda taxibilar där chauffören hämtat kunder inne i ankomsthallen och hållit upp en skylt med kundens namn på. Taxiföretagen har under en period fått betala en särskild skyltavgift på 25 kronor per kund till Swedavias entreprenör EuroPark för att få erbjuda denna service. Marknadsdomstolen har därefter i en dom slagit fast att detta agerande är olagligt, och det har också upphört.

Konkurrensverket har nu lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt och kräver att statliga Swedavia döms att betala 340 000 kronor i böter/ konkurrensskadeavgift för att de missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Missbruket gäller för de nio månader under 2011 som den särskilda skyltavgiften togs ut av taxiföretagen.

Endast drygt tre procent av skyltavgiften, 85 öre, motsvarades av en faktisk kostnad. Omkring 115 000 enskilda taxiresor påfördes den extra skyltavgiften under de nio månader den användes.

– Det är resenärerna, kunderna, som drabbats av denna extra och otillåtna skyltavgift. En dominerande aktör – som i detta fall dessutom har monopol – måste vara särskilt försiktig och inte ta ut oskäliga avgifter, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

För ytterligare information, kontakta: Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-700 15 80 eller 076-542 15 80 Daniel Severinsson, processråd, tfn 08-700 15 54

 

Relaterad information