Ärliga drabbas av osjysta affärer

Pressmeddelande

– Det är de ärliga som drabbas och får betala dyrt när några väljer att spela falskt. Det framhöll Konkurrensverkets generaldirektör när han talade om konkurrens på sjysta villkor vid en konferens med företrädare för 18 branschorganisationer, fackförbund och myndigheter.

– När vissa företagare ägnar sig åt osjysta metoder som mutor, svartjobb, karteller, skattefiffel och andra regelbrott så drabbas konsumenterna. Effekten blir sämre villkor, sämre utbud, lägre kvalitet, högre priser och minskande innovationstakt, framhöll Dan Sjöblom.

De 18 organisationerna bakom uppropet och konferensen går till hårt angrepp mot de som fuskar med skatter och inte följer olika regler. Det breda samarbetet manifesterar vikten av att ta itu med fuskarna.

Dan Sjöblom pekade i sitt anförande på risken för regelbrytare att hamna i en ond cirkel.

– När steget en gång har tagits att bryta mot en regel så blir lättare att sedan bryta mot andra regler också. Till exempel att anlita svart arbetskraft, följt av att inleda kartellsamverkan med likasinnade eller att strunta i arbetsmiljöregler, frisera sin bokföring eller att anlita målvakter för att själv gå fri om det hettar till.

Han varnade också för det motstånd som finns mot utländska företagare som kommer till Sverige.

– Jag vill bestämt varna för en allmän klappjakt på utländska företag och utländska arbetare. Misstankar om fusk med utstationeringsreglerna kan ju dessutom leda till främlingsfientlighet och protektionism – utländska arbetare ses som ett hot.

– En effektiv konkurrens förutsätter att utländska företag kan etablera sig och verka här i Sverige, framhöll Dan Sjöblom.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-700 15 80, eller 076-542 15 80
Hanna Witt, biträdande avdelningschef, tfn 08-700 16 44

Relaterad information